Karaten er en treningsform der du jobber systematisk med deg selv, fysisk og mentalt.

Karaten stammer opprinnelig fra Okinawa, en liten øy mellom Kina og Japan. Der var den et sivilt selvforsvarsssystem, og ble sett på som en del av utdanningen for unge menn. I dag trenes karate over hele verden, av menn og kvinner, unge og gamle.

Vi kan si at karaten består av tre hoveddeler som er ganske uavhengige, men der ferdigheter på et av områdene kan ha overføringsverdi til de andre to: Karate slik vi trener det i TyholmenKK består av grunntreningen i karate, av selvforsvarstrening og av karaten som konkurranseidrett.

 

Dersom man studerer gammel tradisjonell styrketrening for karaten, hojo undo, minner denne mye om moderne funksjonell styrketrening. Varierte styrkeøvelser med egen kroppsvekt og bruk av enkelt utstyr som gjør at hele kroppen inkl balanse og teknikk trenes samtidig. Kroppen skal ikke bare ha muskler, den skal også være smart.
I karaten jobber vi mye med å lære et bevegelsesmønster som gir maks kraft og effektivitet. Du lærer riktig bevegelsesmønster for effektive slag, spark, blokkeringer, kast osv.

Opprinnelig var karaten et sivilt selvforsvarsystem som skulle fungere mot en eller flere bøller/overfallsmenn med eller uten våpen. Karaten oppstod altså ikke som et kampsystem for en regelstyrt kamp der to eller flere utøvere har blitt enige om å gå kamp for å finne en vinner.
Selvforsvar handler om å unngå skade, på deg selv og kanskje på andre som er med deg, i situasjoner der du i utgangspunktet ikke er forberedt på vold. Selvforsvar er mye mer enn fysiske teknikker: Det sies at selvforsvar består av 95% kunnskap og oppmerksomhet, 4% verbale ferdigheter og 1% fysiske ferdigheter. Dersom du ønsker et kjapt selvforsvarskurs finnes det andre som tilbyr dette. Men trener du karate i TyholmenKK over tid vil du lære mye og grundig om mekanismer, strategier og teknikker ifm selvforsvar

Karate er en OL-idrett og praktiseres over hele verden; i verdensmesterskapet i Linz 2016 deltok 118 nasjoner. Det konkurreres i kumite (kamp) og i kata (teknikker utført i et mønster, vist uten motstander).
I TyholmenKK har vi tradisjon for å hevde oss bra i kumite, vi har hatt flere landslagsutøvere og norgesmestere de siste årene, i 2017 fikk vi også en bronse i Nordisk Mesterskap. Ungdommer som vil satse på karate som konkurranseidrett bli veldig godt fulgt opp i klubben.