Dojo Kun

Regler i dojoen

 

Riktig oppførsel er en viktig del av karaten. Ved å følge dojoetiketten konsekvent hjelper dette deg til å utvikle egenskaper som er viktige så vel i karaten som i livet ellers. Du trener opp din egen zanshin («et våkent sinn», «fokus», «konsentrasjon», «årvåkenhet»). Samtidig viser du respekt for deg selv og dine treningskamerater og reduserer risikoen for skader under treningen.

 

  1. Når du kommer inn i dojoen skal du hilse korrekt. Dette betyr at fra da av er din   oppmerksomhet samlet om treningen, og at du viser respekt for treningsstedet ditt. Hils korrekt når du forlater dojoen.
  2. Kom tidsnok til treningen. Er du for sent ute venter du til instruktøren gir deg signal om at du kan ta del i treningen.
  3. Dersom man går sammen 2 og 2 bukker man alltid korrekt for hverandre før og etter denne delen av treningen. Dermed viser man høflighet og respekt for motstanderen og markerer at vi skal være oppmerksomme og konsentrerte under treningen. Med dette bidrar vi til å unngå skader og ulykker.
  4. Det skal være ro i dojoen. Banning, kjefting, mobbing, erting og baksnakkelser er forbudt.
  5. Gjør som instruktøren sier. Hold ut i stillingene og følg bevegelsene selv om du er sliten. Dersom du må forlate dojoen underveis i treningen, henvend deg til instruktøren, bukk høflig og be om lov.
  6. Følg nøye med når instruktøren forklarer. Vis at du er engasjert, ikke stå med armene i kors eller støtt deg inntil veggen. Dersom dere sitter, sitt aldri med fotsålene mot instruktøren, men sitt i seiza eller med bena i kors.
  7. Mat, drikke eller tyggis hører ikke hjemme i dojoen.
  8. Alle former for rusmidler og doping er forbudt.
  9. Korrekt antrekk. Karatedrakt (gi), riktig knyttet belte, barbeint eller godkjente budosko. Ta av klokker, smykker, ringer og lignende før treningen. Rene hender og føtter. Klipp neglene regelmessig.

 

Dojo Kun

Dojo (jap) betyr treningssal eller «plassen for studiet av veien». Dojoen er en plass for fysisk og mental trening. I mange dojoer henger et sett med regler kalt ”Dojo Kun” som gjenspeiler dette:

1. Perfeksjoner din karakter.

2. Vær trofast og oppriktig.

3. Vær utholdende.

4. Respekter andre.

5. Unngå voldelig oppførsel.

Japan Karate Association har forkortet de 5 reglene ned til ord som er enklere å huske; personlighet, trofasthet, utholdenhet, etikette og selvkontroll. Mottoet til Shorinryu karate «Innsatsvilje, tålmodighet, høflighet» gjenspeiler de samme kvalitetene.